Broze Aarde

Nieuwe datum 10 en 11 september 2022 / Doesburg

Antjie Krog is een internationaal gerenommeerd dichteres die ook in Nederland veel liefhebbers van haar werk kent.

Twee jaar geleden verraste Antjie Krog haar internationale publiek met een in de vorm van een hoogmis geschreven ode aan onze planeet. De titel die zij dit werk meegaf: Broze Aarde. En dat is ook exact waar het in haar gedicht om draait. Het is een op indrukwekkende manier verwoorde oproep en aanklacht tegelijk: hoe kunnen wij zorgen voor elkaar als wij niet zorgen voor onze broze aarde die op het punt van breken staat. Doe iets nu het nog kan!

Haar ode werd op muziek gezet door de Zuid-Afrikaanse componist Antoni Schonken, en een paar jaar geleden met veel succes in Rotterdam opgevoerd in een programma van Poetry International.

Door toeval is een groepje mensen uit Doesburg, de Stuurgroep Broze Aarde, in de gelegenheid gekomen om dit werk van Antjie Krog in Doesburg te laten uitvoeren en dat niet alleen: Antjie heeft toegezegd haar rol als Verteller in deze voorstelling persoonlijk op zich te zullen nemen. De muzikale leiding over het koor en de muzikanten heeft Frank Litjens. De zang wordt verzorgd door het koor Panta Rhei Vocaal uit Velp. Het kan niet anders of dit optreden zal een weergaloos succes worden.

Rondom de uitvoering van Broze Aarde in het weekend van 10 en 11 september 2022 organiseert de Stuurgroep Broze Aarde een evenement dat geheel en al in het teken zal staan van de bewustwording van zaken als duurzaamheid en milieu.

  • Zo heeft Sacha de Boer haar deelname aan het evenement toegezegd. Sacha heeft als fotograaf op meerdere continenten (Azië, Afrika en de Noordpool) de gevolgen van klimaatverandering gezien en op beeld vastgelegd. Haar fotowerk was ook een van de redenen dat zij was gevraagd om eind januari 2021 de internationale driedaagse Climate Adaption Summit CAS in Den Haag voor te zitten. Zij zal een lezing geven, waarbij de broosheid van de aarde naar voren wordt gebracht en zichtbaar zal zijn.
  • Bezoekers van het evenement kunnen op die dag ook Rosalie de Graaf van RoosArt aan het werk zien. Zij is een influencer met veel jeugdige aanhangers en ze zal als streetart artist live een op het thema Broze Aarde toegespitst kunstwerk van 2 x 3 meter vervaardigen. Het kunstwerk zal uiteindelijk geveild worden en de opbrengst zal ten goede komen aan Doesburgse duurzaamheidsinitiatieven.
  • De Doesburgse jeugd kan de (zon)dag na de uitvoering van Broze Aarde ook zelf de mouwen opstropen: Rosalie zal drie workshops Galaxy Art Painting geven. In deze workshops zal zij maximaal 90 kinderen in drie groepen van dertig jongeren begeleiden bij het maken van hun eigen kunstwerk dat gebaseerd zal zijn op de problematische toestand van onze planeet en de mogelijke oplossing van deze problemen. De kinderen mogen hun kunstwerk na afloop van de workshop mee naar huis nemen.
  • In het kader van het evenement willen we samen met verenigingen die gericht zijn op de jeugd in Doesburg (zoals bijvoorbeeld Speeltuinvereniging Kindervreugd) en de scholen op de zaterdag in de zijbeuken van de Martinikerk diverse activiteiten ontplooien. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan het door kinderen laten bouwen van insectenhotels en vogelhuisjes.
  • In Filmhuis Doesburg zullen in hetzelfde weekend meerdere films getoond worden waarin de thema’s milieu en duurzaamheid centraal staan.
  • Een bezoek aan de lezing van Sacha de Boer en de opvoering van de Mis Broze Aarde kan prima gecombineerd worden met een drankje en/of diner in bijvoorbeeld Arsenaal 3019, Stadsbierhuys De Waag of Hotel Doesburg. Reservering lopen via de restaurants zelf.
  • In 2021 zijn al de winnaars bekend gemaakt van de Gedichtenwedstrijd en de Fotowedstrijd. Beide wedstrijden hadden thema’s die gerelateerd waren aan het onderwerp ‘Broze Aarde’. Diverse gedichten en de winnende foto zal tijdens het weekend in de Martinikerk te zien zijn.
  • In 2022 staat ook "De Schreeuw" gepland. Dit evenement vindt eveneens in de Martinikerk plaats. De Schreeuw is een wervelende combinatie van instrumentale muziek, koorzang, dans en een lichtshow. Beide evenementen behandelen deels dezelfde thematiek.

Wij hopen dat alle evenementen in dit weekend ertoe zullen bijdragen dat het publiek zich het belang van een gezond milieu in combinatie met duurzaamheid nog meer dan voorheen realiseert.

Maar tussen droom en daad staan meestal financiële hindernissen en dat is ook met de uitvoering van Broze Aarde en de projecten eromheen het geval. Het is duidelijk dat subsidies, sponsoring en giften voor het welslagen van onze plannen onontbeerlijk zijn.

Dankzij toezeggingen van onderstaande instellingen en bedrijven hebben wij eind september een ‘GO’ kunnen geven voor het project Broze Aarde. Onze dank gaat dan ook uit naar: Gestichten van Weldadigheid, De Gemeente Doesburg, Ubbink, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Gunnebo Nederland bv. ’t Nut tot ’t Algemeen Doesburg en Vereniging Het Badhuis.

Namens de Stuurgroep Broze Aarde:
Tineke Beishuizen, Liesbeth Bok, Patricia Meuws, Jan Vijn

en de coördinatoren:
Danny Witte, Theo van Workum

Ambassadeur van het project Broze Aarde is Loes van der Meijs, burgemeester van Doesburg.